Woehan koronavuosi ja digiloikka

Hei, mehän voitais laittaa kutsu niille, joilla on sähköpostiosoite ja pitää vaikka lauluilta yhdessä etänä. Omalla koneella ei onnistu, mutta ei ole iso vaiva tulla Warikolle. Ja täällä on käyttötuki lähellä.

Iloinen ja oivaltava lausahdus sai järjestöassistentin onnesta sykkyrälle. Ei ole mennyt korona-ajan ponnistukset hukkaan. Varkauden seudun epilepsiayhdistyksen Marja ja Timo ovat olleet ahkerasti mukana tapaamisissa ja koulutuksissa, niin kuin nytkin.

Istumme Yhdistystalo Warikon Huoltamolla mukavilla nojatuoleilla. Turvavälit ovat riittävät, mutta maskitkin on päällä. Menossa on Wasteryn järjestämä koulutus, jossa on aiheena Ideoita etäyhteyksien hyödyntämiseen järjestötoiminnassa. Koulutus toteutetaan hybridinä, koska kaikilla osallistujilla ei ole omalla kotikoneellaan mikkiä ja kameraa. Tällä kertaa meillä Warikolla on käytössä upouusi web-kamera ja konferenssikaiutin, kuvaa katsomme isosta televisiosta.

Syksyn aikana olemme järjestäneet tilaisuuksia sekä kokonaan etänä että hybridinä, jolloin osa osallistujista on paikan päällä ja osa etäyhteyden päässä.

Alkuvuodesta 2020 korona pysäytti koko maailman. Yhdistystalo Warikkokin suljettiin ja kaikki toiminta siirtyi etätyön myötä verkkoon. Pitkään suunnitellusta digiloikasta tuli yhtäkkiä pakkoloikka. Vieläkin tulee ahdistunut olo, kun muistelen päivittäisiä Teams-palavereita. Nettiyhteys tökki, läppärin kamera on mitä on, onneksi taustan sai sumennettua, ettei kaikki kotikonttorin sotkut näkyneet osallistujille. Järjestä siinä sitten jäsenyhdistyksille nettikahvilaa ja ohjattuja vertaistapaamisia, kun omakin osaaminen oli hakusessaan.

Haimme Olvi-säätiöltä kevään haussa apurahaa etäyhteyksiin tarvittavien laitteiden hankkimiseen yhdistystalo Warikolle. Ja iloksemme saimme sen summan, mitä haimme. Suunnitelmissa oli aloittaa jo syyskuussa järjestöjen opastus laitteiden käyttämiseen ja etäyhteyksien hyödyntämiseen. Mutta kun korona. Ja kaikki muutkin tahot ympäri maailmaa tarvitsivat laitteita etäyhteyksiin. Laitteiden toimittajat vastasivat tilauksiin ”ei oota” tai pitkää toimitusaikaa.

Livetapahtumia verkkotoiminnaksi

Uutta tekniikkaa odotellessa teimme digiloikkaa niillä laitteilla ja osaamisella, mitä meillä oli jo käytössä.

Syyskuussa tarkoituksena oli järjestää Varkauden terveyskeskukseen ammattilaisille suunnattu Pop up Warikko -tapahtuma. Tapahtuma jouduttiin perumaan. Mukaan oli ilmoittautunut lähes kymmenen sosiaali -ja terveysalan järjestöä ja yhdistystä. Korvasimme tapahtuman tekemällä yhteisen videon terveydenhuollon ammattilaisille. Warikon toiminnan esittelyä varten perustimme ”studion” Huoltamolle. Onneksi ensimmäinen, se kevyempi webbikamera oli ehtinyt saapua ja se pääsi heti käyttöön. Video onnistui kohtalaisen hyvin näin aloittelijoilta.

Huoltamon studio sopii loistavasti vaikka ohjatun jumpan livelähetykseen tai videointiin. Se on testattu Järkeä -hankkeen liikuntatuokiolla. Sirpa ohjasi asahia istuen Warikolla, Erja asahia seisoen Kuopiossa ja istunnon moderaattori oli Helsingissä. Tallenne alkoi elää omaa elämäänsä, ja lähti opiskelijoille videon tekstityksen opiskelua varten. Saa nähdä, huomataanko tekstityksessä pari pientä mokaa omassa ohjauksessani. Odotan pienellä jännityksellä tallenteen julkaisemista. Yhdistyksillä on paljon erilaisia liikuntaryhmiä, osa kokoontuu Warikollakin. Olisikohan ryhmien vetäjillä kiinnostusta tehdä livelähetyksiä tai videoita nettiin?

Etänä, livenä ja hybridinä

Uusi konferenssikaiutin ja järeämpi web-kamera tekevät hallituksen hybridikokouksista melkeinpä nautittavia. Livenä osallistuvat mahtuvat kaikki kuvaan mukaan, mikki välittää paikalla olevien äänen etänä osallistuville. Etänä osallistuvien äänet kuuluvat myös selkeästi paikalla oleville. Itse olen tykästynyt katsomaan kokousta televisiosta, toki Warikolla on myös videotykki ja valkokangas käytössä.

Laitteiston siirrettävyyttä olemme päässeet jo testaamaan. Olen syksyn aikana kuunnellut muutamankin webinaarin etäkokousten ja ohjauksen järjestämisestä, joten koossa on hyvä tietopaketti. Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöjen ry:n vuosikokous 2020 toteutettiin hybridinä paikallisessa ravintolassa. Tunnustan, jännitti ihan kamalasti, koska tämä oli ensimmäinen kertani kokouksen moderaattorina.

Kokouspaikassa oli valmiina videotykki ja valkokangas. Mikä parasta, tykki toimi heti. HDMI piuha vain tökättiin läppäriin. En ihan luottanut siihen, että kännykän netti tai ravintolan wifi toimisi luotettavasti, joten otin oman mokkulan varalta mukaan. Osallistuin Teams -yhteyteen kahdella läppärillä. Toisesta jaoin näytön etänä osallistuville ja videotykillä valkokankaalle. Toisesta läppäristä seurasin chattia ja kommunikoin etänä mukana oleville. Jämerämpi kamera kuvasi salia ja konferenssikaiuttimen kautta kuulimme toisiamme puolin ja toisin. Kokouksen sihteeri pystyi keskittymään omaan osuuteensa. Ensikertalaisiksi onnistuimme kohtalaisen hyvin.

Kokouksen sihteeri ja etäyhteysvastaava Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n vuosikokouksessa.

Kärsivällisyyttä vaativasta odottelusta huolimatta, ehdimme aloittaa koulutuksen vielä tämän vuoden puolella alussa kerrotulla kurssilla. Kehityskelpoisia ideoita tulikin etäyhteyksien hyödyntämiseen. Marjan ja Timon ohella koulutuksessa oli Hannu Varkauden Invalidit ry:stä, Kirsti Varkauden Näkövammaiset ry:stä. Suomen Kipu ry ja Suomen Migreeniyhdistys ry järjestävät yhdessä Kipuvertaiset -ryhmää Warikolla. Riina Suomen Kipu ry:stä ja Sirpa Suomen Migreeniyhdistys ry:stä alkoivat jo suunnitella Kipuvertaisten ryhmään kipusairaanhoitajan ja kuntoutuskoordinaattorin vierailua etänä.

Kiitos Olvi-säätiön myöntämän apurahan, meidän ei tarvitse digiloikata tyhjän päälle. Yhdistystalo Warikolta löytyy monenlaista apua myös yhdistyksille, ota rohkeasti yhteyttä.

Linkkejä: Varkauden seudun epilepsiayhdistys https://www.epilepsia.fi/web/varkauden-seutu/etusivu
Järkeä hanke http://jarkea.humak.fi/
Lempeää liikettä työpäivään – ohjauksia http://jarkea.humak.fi/2020/11/11/lempeaa-liiketta-tyopaivaan-ohjauksia-neljasti-marras-joulukuussa/
Varkauden Invalidit ry https://www.varkaudeninvalidit.fi/
Suomen Migreeniyhdistys ry https://migreeni.org/
Suomen Kipu ry https://www.suomenkipu.fi/
Pohjois-Savon Näkövammaiset ry https://www.psnry.fi/fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *