Väestö ikääntyy, väki vähenee – uusille vapaaehtoisille on kova tarve

Yhdistystalo Warikon äskettäin pidetyssä strategiapajassa nousi jälleen voimakkaasti esille tarve löytää uusia vapaaehtoisia sosiaali- ja terveysalan yhdistysten toimintaan. Samaa kuultiin myös Tarinapajassa, jossa kerättiin yhdistysihmisten muistoja ja tarinoita Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n Wasteryn (entisen Vammel ry:n) toiminnasta. Monessa sosiaali- ja terveysyhdistyksessä toiminnasta vastaavat vapaaehtoiset ikääntyvät ja jäävät vähitellen pois toiminnasta, jos siihen on mahdollisuus. Moni sinnittelee pidempään kuin oikeastaan ehkä jaksaisi, sillä yhdistyksen toiminta – vertaistuki ja mukava porukka, yhteinen tekeminen, tiedon saaminen – koetaan niin merkitykselliseksi. Jos uusia vastuunkantajia ei löydy, vapaaehtoistyön lopettaminen voi tarkoittaa tärkeän toiminnan loppumista kokonaan.

Vapaaehtoisten löytämisessä voi auttaa vapaaehtoistyo.fi -palvelu

Vapaaehtoistyo.fi -palvelu on verkkopalvelu, jolla erilaiset yhteisöt, kuten yhdistykset, muut yleishyödylliset toimijat, kunnat ja seurakunnat, voivat ilmoittaa vapaaehtoistehtävistä. Palvelussa voi valita, haluaako käyttöönsä maksuttoman perusversion vai maksullisen laajemman version. Perusversion käyttäjä voi julkaista tehtäviä ja saa tehtäviä hakeneiden vapaaehtoisten tiedot. Laajassa versiossa käyttäjä voi lisäksi täydentää ja valikoida vapaaehtoisten tietoja, yhteisöllä voi olla useita käyttäjiä palvelussa ja se saa palvelun kautta myös tilastotietoa yhteisön vapaaehtoistyöstä. Wasteryn kokemuksen mukaan perusversiokin toimii vallan mainiosti pienessä yhdistyksessä. Vapaaehtoistyo.fi on valtakunnallinen palvelu, jota ylläpitävät Kansalaisareena ja Kirkkopalvelut.

Vapaaehtoistyöstä kiinnostunut henkilö voi selata vapaaehtoistyöpaikkoja sivustolla sijainnin, ajankohdan tai itseä kiinnostavien teemojen mukaan. Teemoja ovat muun muassa monikulttuurisuus ja maahanmuuttajat, ympäristö, luonnonsuojelu ja eläimet, tapahtumat ja talkoot, etätyö puhelimitse tai verkossa, ikäihmiset sekä lapset, nuoret ja perheet. Kun itselle mielekäs tehtävä löytyy, vapaaehtoinen voi ilmoittautua siihen verkkosivuston kautta. Vapaaehtoistehtävän julkaissut yhteisö saa tiedot tehtävään ilmoittautuneesta henkilöstä. Näin palvelu yhdistää toisiinsa vapaaehtoistyöstä kiinnostuneen ihmisen ja vapaaehtoista tarvitsevan yhteisön.

Kun yhdistys tai muu yhteisö saa viestin tehtävään ilmoittautuneesta vapaaehtoisesta, sen vastuulle jää ottaa yhteyttä ilmoittautuneeseen, saattaa hänet alkuun tehtävän tekemisessä ja antaa vapaaehtoisen tarpeen mukaan ohjausta ja tukea vapaaehtoistyön tekemiseen. Se, millainen tämä prosessi on käytännössä, vaihtelee eri yhdistyksissä paljonkin. Siitä riippuu osaltaan myös, miten tulija kiinnittyy yhteisön toimintaan vai kiinnittyykö ollenkaan. Muun muassa riittävä perehdytys, mielekäs ja merkityksellinen tehtävä sekä vapaaehtoisen kiittäminen ja arvostaminen vahvistavat vapaaehtoisen motivaatiota ja sitoutumista. Yhdistyksessä on tärkeää muistaa myös, että kaikilla vapaaehtoisilla, niin uusilla kuin vanhoillakin, on oikeus määritellä osallistumisensa rajat.

Tehtävien ilmoittaminen vapaaehtoistyo.fi -palvelussa edellyttää, että yhdistyksessä osataan tunnistaa ja kuvata tehtävä tai tehtäviä, joihin tarvitaan vapaaehtoisia. Tehtävää voi miettiä myös siitä näkökulmasta, millaista henkilöä sitä toivotaan tekemään ja mikä juuri hänet houkuttaa ilmoittautumaan vapaaehtoiseksi. Lisäksi kannattaa pohtia, miten uusi vapaaehtoinen otetaan joukkoon mukaan ja onko hänellä mahdollisuus vaikuttaa vapaaehtoistyön sisältöön ja tekemisen tapaan sekä laajemmin toiminnan kehittämiseen.

Netistä löytyy lukuisia oppaita vapaaehtoisten rekrytointiin, mm.

Apua vapaaehtoistyo.fi -palvelun käytön aloittamiseen ja käyttöön saa esimerkiksi yhdistystalo Warikolta.

Heidi Hartikainen
järjestösuunnittelija
Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry | Yhdistystalo Warikko

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *