Tullaan tutuiksi- teksti Savonetin vapaaehtoiselta

Olen saanut rohkeutta elää digimaailmassa

Työhuoneessani on kopio Pertti Ylisen naivistisesta maalauksesta, jossa väsähtänyt varis makaa nurmikolla ja nojaa puun kylkeen. Ohuet linnunjalat sojottavat ylöspäin, ja iso nokka on kiinni. Maalaukseen kuuluu teksti: eläke juoksee, minä en.
Jäin itse eläkkeelle 64-vuotiaana. Olisin ollut valmis jos en nyt juoksemaan niin ainakin hölkkäämään työelämässä vielä muutaman vuoden. Se ei onnistunut. Paikoilleni en kuitenkaan halunnut jäädä.

Vajaat kaksi vuotta sitten bongasin lehti-ilmoituksesta Savonetin, pohjoissavolaisen yhdistyksen, joka auttaa ikäihmisiä tietotekniikan käytössä. Yhdistys etsi uusia ohjaajia. En ole varsinainen tietotekniikan osaaja mutta pedagogiikasta, siis opettamisesta ja ohjauksesta, tiedän jotakin.

Ilmoittauduin uusille ohjaajille tarkoitettuun verkkokoulutukseen – ja sillä tiellä olen.
Meitä vertaisohjaajia on Savonetin toiminta-alueen eri paikkakunnilla yhteensä noin sata ja me autamme senioreita ilmaiseksi. Yhdistys on toiminut vuodesta 2001, ja ohjaustoiminta on vähitellen levinnyt pohjoissavolaisille paikkakunnille. Yhdistyksen toimisto on Kuopiossa, jossa on tällä hetkellä kolme palkattua työntekijää.

Olen aika tuore savonettiläinen, mutta nyt jo aika vannoutunut sellainen. Minusta yhdistys on hyvä esimerkki siitä, miten eläkkeelle jääneiden ihmisten osaamista ja energiaa pitäisi tässä yhteiskunnassa hyödyntää. Eihän se osaaminen ja halu olla osa yhteisöä mihinkään katoa sinä päivänä, kun ihminen jää eläkkeelle.

Olen tyypillinen oman ikäpolveni tietotekniikan käyttäjä. 1950-luvun puolivälissä syntynyt, erilaisia työohjelmia käyttänyt mutta aika epävarma digiloikkaaja sen takia, että me 1950-luvun lapset emme kasvaneet sisälle tähän nykyiseen digimaailmaan.

Savonetin jäsenenä ja ohjaajana olen osallistunut verkkokoulutuksiin, tutustunut tietotekniikasta kiinnostuneisiin ihmisiin, pähkäillyt asioita yhdessä ohjattavien kanssa ja ennen kaikkea saanut rohkeutta elää digimaailmassa. Kukaan ei tiedä kaikkea, ja kaikki muuttuu todella nopeasti; siihen on vain totuttava.

Kiinnostuitko? Voit varata ajan ohjaukseen, voit myös liittyä yhdistyksen jäseneksi tai ryhtyä ohjaajaksi. Lisää tietoa Savonetin toiminnasta ja jäseneduista löytyy esimerkiksi Savonetin verkkosivuilta sekä paikallisten kirjastojen ilmoitustauluilta.

Anne Marttala,
Savonetin tiedotusryhmän jäsen