Tullaan tutuiksi – 110 vuotias Puurtilan Martat ry

Marttana muuttuvassa maailmassa

Martta-järjestön yli 120-vuotinen toiminta on kuin peilikuva maamme tuona aikana kokemista muutoksista ja haasteista. Me Puurtilan Martat olemme kuluvanakin vuonna omalla aktiivisella osallistumisellamme ja vapaaehtoistyöllämme tehneet kunniaa tuolle velvoittavalla perinnölle. ”Maailma muuttuu paremmaksi, kun siitä tehdään parempi. Tehdään hyvästä näkyvää. Toimitaan sen puolesta, että kaikilla ihmisillä, kaikenlaisissa kodeissa, olisi hyvä olla.” Edellä oleva on suora lainaus Marttojen nettisivuilta. Tuo kaikissa kodeissa on ymmärrettävä tänä päivänä paljon laajemmin – kaikissa kodeissa, työelämässä, vapaa-ajalla, kotikaupungissamme, osana yhteiskuntaa. Ketään ei jätetä -hokema lipsahtaa kovin helposti poliitikon huulilta, mutta tuo lupaus on jonkun toiminnallaan tehtävä tuo todeksi. Ja siinä me Martat voimme olla mukana.

5000 tuntia vapaaehtoistyötä kuluvana vuonna on pitänyt sisällään monenlaista toimintaa. Lapsiperheille ovat tulleet tutuiksi yhteensä 250 kirjastossa lapsilainaajille jaettua kirjastokassia, joita ompelutaitoiset Marttamme ovat singerit suristen valmistaneet. Syyskauden alkajaisiksi satokauden vihanneksia ja juureksia tehtiin tutuiksi Päiviönsaaren ja Taulumäen päiväkodin lapsille. Tämäkin maan antimiin tutustuttaminen on kulkenut mukana Martta-toiminnassa jo aivan alusta pitäen. Ohjaamo-Marttamme ovat käyneet säännöllisesti opettamassa arjen taitoja ja hallintaa nuorille. Toiminta on ollut monipuolista ja Marttamme ovat olleet odotettuja vieraita. Ehkäpä myös yhteisesti kokatuilla herkuilla on ollut osuutta asiaan.

Myös vanhusten parissa tehtävällä vapaaehtoistyöllä on jo pitkät perinteet ja se on tänäkin vuonna ollut monimuotoista ja aktiivista. Juhanusetkoilla herkuteltiin uusilla perunoilla, sillillä, muikuilla ja muilla perinteisillä juhannusherkuilla. Lapsuuden jo kaukaiset juhannusmuistot savusaunoista, juhannuskoivuista ja lipun nostoista palasivat elävinä vieraidemme mieleen. Monet laulut yhdessä laulettiin ja saivatpa halukkaat vielä kynsiin juhannuslakat. Myöhemmin syksyllä vanhusten viikkoa juhlistettiin Käpyrinteellä tansseilla, ja ne keräsivätkin todella runsaan osallistujajoukon. Pienikin hetki vaihtelua toistensa kaltaisina toistuviin päiviin on iso ilo. Se nostattaa punan poskille, hymyn huulille ja ilon pilkkeen silmiin – parhaan kiitoksen meille Martoille.

Muuttuva maailma on tuonut kaupunkiimme runsaslukuisesti uusia asukkaita, jotka ilman omaa syytään ja vastoin tahtoaan ovat joutuneet jättämään kotinsa ja kotimaansa. Heidän kotouttamisensa on sujunut organisoidusti ja jo edellisvuosien kerryttämällä rutiinilla – onpa alueemme saanut kiitostakin tästä toiminnasta. Me Martat olemme pyrkineet olemaan apuna siellä, missä varmuudella voimme olla hyödyksi. Kuluvana vuonna olemme keskittyneet kanavoimaan maahanmuuttajien parissa tehtävän vapaaehtoistyön kielivalmennukseen. Aina ei kohderyhmän tavoittaminen ole ollut helppoa. Onneksemme olemme onnistuneet verkostoitumaan mm. kaupungin maahanmuuttokoordinaattoreiden, kirjaston ja Elävä-säätiön kanssa. Yhdessä olemme enemmän on tullut todettua jo useamman kerran. Parasta ovat olleet ne hetket, kun yhteisen kielen alkeet ovat riittäneet luomaan hauskan hetken – kun on yhdessä saatu nauraa tilanteen synnyttämälle komiikalle ja kommelluksille.

Meitä Puurtilan Marttoja on jo tasan 80 ja edustamme koulutuksemme ja työkokemuksemme ansiosta todella monipuolisesti eri ammatteja ja osaamisalueita. Tämä mahdollistaa mukautumisen muuttuvan maailman haasteisiin niin nyt kuin tulevaisuudessakin. Martat – niin paljon enemmän kuin luulet.

Tekstin kirjoittajana toimi Päivi Räsänen, Puurtilan Marttojen jäsen