Saanko esitellä? Varkauden sote-järjestöt!

Niin mitkä sote-järjestöt?

Sote-järjestöt on tuttavallinen lyhenne sosiaali- ja terveysjärjestöistä. Sanat järjestöt ja yhdistykset tarkoittavat tässä yhteydessä samaa asiaa. 

Paljonko niitä on?

”Suomessa on noin 10 000 rekisteröityä sosiaali- ja terveysalan yhdistystä. Niistä runsaat 200 on valtakunnallisia järjestöjä, joilla on noin 300 piiriyhdistystä ja 8 000 paikallisyhdistystä. Loput noin 1500 yhdistystä ovat valtakunnallisin järjestöihin kuulumattomia toimijoita.”

Lähde: SOSTE 2018 

Pohjois-Savossa sote-järjestöjä on yhteensä n. 400. Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:llä on eri lähteistä koottu yhteystiedot noin 80 valtakunnallisesta ja alueellisesta sosiaali- ja terveysjärjestöstä, jotka ilmoittavat Varkauden toimialueekseen. Varkauteen rekisteröityjä paikallisia sosiaali- ja terveysjärjestöjä on noin 20. Joroisissa sote-järjestöjä on alle viisi ja Leppävirralla kymmenkunta.  

Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n jäsenenä on yhteenä 25 paikallista, alueellista ja valtakunnallista sosiaali- ja terveysjärjestöä. Lisäksi kannatusjäsenenä toiminnan piirissä on 13 muun alan yhdistystä.

Mitä sote-järjestöissä tehdään?

Sote-järjestöt toimivat haastavissa elämäntilanteissa olevien ihmisten tukemiseksi. Tukeminen voi tarkoittaa käytännössä vertaisryhmää, ohjausta ja neuvontaa, arkeen mielekästä sisältöä ja rytmiä tuovaa toimintaa tai vaikka ostopalveluina asiakkaille tuotettavia palveluita. Varkaudessa sote-järjestöjen toiminta kattaa koko tämän skaalan. 

Miten homma toimii käytännössä?

Toimintaa toteuttavat yhdistyksestä riippuen jäsenet, vapaaehtoiset ja/tai työntekijät. Jäsenet ja vapaaehtoiset ovat usein itsekin pitkäaikaissairaita, vammaisia, kuntoutujia tai heidän läheisiään. Työntekijöitä sote-järjestöissä koko Suomessa on SOSTEn mukaan n. 50 000. Valtakunnallisesti noin neljä viidestä (80 %) paikallisyhdistyksestä toimii vapaaehtoisten voimin. 

Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n jäsenjärjestöistä 65 % kertoi vuonna 2019, että toimintaa paikkakunnalla toteuttavat vapaaehtoiset. 35 prosentilla oli työntekijä. Osa jäsenjärjestöistä toimii valtakunnallisesti, alueellisesti tai maakunnallisesti, joten työntekijän pääasiallinen toimipaikka ei aina ole Varkaus. 

Toiminnasta vastaavilla vapaaehtoisilla on hyvin erilaisia koulutus- ja ammattitaustoja. Järjestössä toimiessaan vapaaehtoinen on kuitenkin ensisijaisesti esimerkiksi vertainen tai omainen, ei ammattilainen. Ammattiosaamisesta riippumatta kaikki vapaaehtoiset saavat yleensä koulutusta ja ammattilaisen ohjausta vapaaehtoistoimintaan. Vapaaehtoistoiminnalla on monenlaisia myönteisiä vaikutuksia niin vapaaehtoisen itsensä ja toiminnasta hyötyvien kannalta, mutta myös yhteiskunnallisesti. Lue lisää täältä.

Kuka toimintaan voi osallistua?

Suureen osaan toiminnasta voi osallistua kuka tahansa. Jotkin vertaisryhmät ovat suljettuja, jotta niissä voi turvallisesti kertoa henkilökohtaisiakin asioita niin halutessaan. Pieni osa ryhmistä on diagnoosipohjaisia: niihin ohjataan esimerkiksi sairaanhoitajan vastaanotolta.  

Jos et ole varma, millaisesta toiminnasta on kyse, voit aina kysyä yhdistystalo Warikon asiakaspalvelusta

Heidi Hartikainen

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.