Paikallista tukea valtakunnallisen yhdistyksen toimintaan

Voiko vapaaehtoistyö olla helppoa? Teet silloin kun omat voimavarat sallivat sen. Ryhmällä on viihtyisät ja edulliset, jopa ilmaiset tilat käytössä. Yhdistyksen tavaroille on säilytystilaa – siis muualla kuin vapaaehtoisen makkarissa sängyn alla. Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea itse, vaan pääset osallistumaan yhteisiin tapahtumiin vain viemällä sinne itsesi ja esitteet. Sanoisinpa, että voi olla.

Suomen Migreeniyhdistys ry täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Minulta pyydettiin yhdistyksen Aura-lehteen kolumnia liittyen vapaaehtoisuuteen ja juhlavuoteen. Lehteen kirjoittaminen on osa yhdistykselle tekemääni vapaaehtoistyöstä. Historiaa kerratessa yllätyin itsekin, kuinka kauan olen ollut toiminnassa mukana. Liityin jäseneksi 21 vuotta sitten, vertaisohjaajakurssille menin vuonna 2006, ensimmäisen päänsäryn vertaisryhmän aloitin seuraavana vuonna.

Suomen Migreeniyhdistys on valtakunnallinen potilas- ja edunvalvontajärjestö, joka tukee ja ohjaa migreeniä ja muita vaikeita päänsärkysairauksia sairastavia ja tekee yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa. Yhdistyksellä on vertaistoimintaa ympäri Suomea. Haluan tehdä vapaaehtoistyötä ja olla osa isompaa kokonaisuutta, mutta muuten en ole kiinnostunut yhdistystoiminnasta. Malli, jossa on yksi valtakunnallinen yhdistys ja paikkakunnilla vapaaehtoisten pyörittämää toimintaa, sopii minulle. Vapaaehtoistyössä on ollut parasta se, että olen saanut ja voinut toteuttaa osaamistani oman kiinnostukseni ja innostukseni mukaan.

Mutta. Jos olisin nämä vuodet joutunut pyörittämään ihan itsekseni päänsäryn vertaistoimintaa, ei Varkaudessa enää olisi vertaistoimintaa. Ainakaan minun pyörittämänäni. Migreeniyhdistys on aina tukenut vapaaehtoisiaan alkaen vertaisohjaajakoulutuksista ja vapaaehtoisten virkistyspäivistä. Kunkin paikkakunnan vapaaehtoinen kuitenkin tietää ja hoitaa itse käytännön järjestelyt, kuten tilat, toiminnasta ilmoittamisen, osallistujat ryhmiin jne.

Vapaaehtoistyössä on ollut parasta se, että olen saanut ja voinut toteuttaa osaamistani oman kiinnostukseni ja innostukseni mukaan.

Kiinnostuin jo alkuvaiheessa varkautelaisesta yhdistysten yhdistyksestä Vammel ry:stä. Migreeniyhdistys liittyikin jäseneksi, kun Vammel alkoi tarjota tiloja yhdistysten käyttöön Vammeltalolla. Olin tuolloin aktiivisesti mukana yhdistysten yhteisessä toiminnassa. Aloitimme mm. vuosittaiset terveyspäivät, joissa itsekin olin mukana luennoimassa. Toiminnan laajetessa Vammelille on palkattu ensin yksi ja jatkossa toinen työntekijä. Vammel ry on myös muuttanut nimensä enemmän toimintaansa kuvaavaksi Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:ksi (Wastery). Pari vuotta sitten löytyi myös uudet ja paremmat tilat, jotka nimettiin Yhdistystalo Warikoksi.

Wasteryn yksi tehtävä on tukea ja edistää jäsenyhdistysten toimintaa ja yhdistysten välistä yhteistyötä. Viihtyisät ja edulliset tilat on useammalle yhdistykselle päätekijä, miksi liittyä Wastery jäseneksi. Vapaaehtoisena koen myös yhdistysten välisen yhteistyön tärkeäksi. Warikolla kokoontuva Kipuvertaiset on Migreeniyhdistyksen ja Suomen Kivun yhteinen vertaisryhmä, jossa meitä on kaksi ohjaajaa jakamassa vetovastuuta. Välillä vierailemme myös Neuroliiton neurokerhossa, joka kokoontuu samaan aikaan.

Arjen paletti -hyvinvointi-illat on konsepti, missä yhdistykset Wasteryn organisoimana osallistuvat yhdessä hyvinvointi-iltojen järjestämiseen. Muun muassa Uni ja lepo -iltaan Wastery järjesti luennoitsijan ja Migreeniyhdistyksen, Suomen Kivun ja Hengitysyhdistyksen osuuksissa tuli mukaan kokemusasiantuntijuutta. Kaikille avoimeen ja maksuttomaan iltaan osallistui ihmisiä useammasta yhdistyksestä (yhdestä kokonainen vertaisryhmä) ja pari terveydenhoidon ammattilaista oli myös mukana. Arjen paletti -hyvinvointi-illat ovat kaikille avointa, maksutonta toimintaa. Osallistua voi, jos aihe kiinnostaa.

Wasteryn ja Pohjois-Savon Veke -hankkeen terveydenhoidon ammattilaisille suunnattu ilta syksyllä 2019 oli menestys. Yhdistykset esittelivät omaa toimintaansa ja samalla esiteltiin hyvinvointitarjotinta niin yhdistyksille kuin ammattilaisillekin. Tilaisuuden myötä sain uusia kyselyjä kivun ja päänsäryn vertaisryhmistä mm. terveydenhoitajilta ja ohjaajilta. Aikaisemmin olen jakanut tietoa migreenistä omilla lääkärikäynneilläni gynekologille ja neurologille. Neuropolilla olen kohtauksesta toivuttuani kertonut basilaarimigreenistä. Olen jakanut esitteitä terveysasemille ja hyvinvointikioskille. Enää siihen ei ole aikaa, mutta tuon yhden illan panostuksella olen saanut monta yhteydenottoa kivun vertaistyhmästä.

Yhdistysten ja ammattilaisten verkostoitumistapahtuma yhdistystalo Warikolla marraskuussa 2019 koettiin erittäin hyödylliseksi puolin ja toisin. Kun ammattilaisilla on tietoa sosiaali- ja terveysjärjestöjen toiminnasta, he osaavat ohjata toiminnan piiriin asiakkaita, joita järjestöjen tarjoama toiminta voi hyödyttää.

Syksyn toiminta on taas käynnistymässä koronatilanteen huomioon ottaen. Kipuvertaiset alkavat kokoontua kerran kuukaudessa ja asahi-liikuntaryhmä jatkaa uimahallilla. Ryhmästä moni on jo osallistunut aktiivisesti Arjen paletti iltoihin. Tänäkin syksynä ohjelmassa on mielenkiintoisia aiheita meille kaikille. Kannattaa tutustua ohjelmaan Warikon nettisivuilla.

Vapaaehtoisena voin keskittyä itse toimintaan ja ihmisiin. Kaikkea ei tarvitse tehdä yksin, koska Warikolla on valmiina hyvät puitteet ja yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa.

Toivon meille kaikille mahdollisimman hyvää syksyä.

Sirpa Jyräs-Ikonen
Suomen Migreeniyhdistyksen vertaisohjaaja
Warkauden seudun sosiaali- ja terveysjärjestöt ry:n järjestöassistentti

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.