Aloita rintasyöpäkuussa vakavan asian edistäminen positiivisella otteella!

Se on lokakuu ja rintasyöpäkuu. On siis aika puhella sananen rintasyövästä ja rintojen omatarkkailusta! Rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa sen hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta. Tämän takia rintojen omatarkkailu on hyvä ottaa kiinteäksi osaksi arkea muun itsestä huolehtimisen (kuten hampaiden pesun, kuntoilun ja hiustenhoidon) rinnalle. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä, jota löytyy Suomessa noin 5000 uutta tapausta vuosittain. Keski-ikä taudin toteamishetkellä on noin 60 vuotta. Kuitenkin myös nuoremmat voivat sairastua, lisäksi miehet ja muut sukupuolet.

Taustatekijät ja tarkkailu

Kaikkia rintasyövän taustatekijöitä ei vielä tunneta. Tiedetään kuitenkin, että ikä ja hormonaaliset tekijät sekä perinnöllinen alttius vaikuttavat sen syntyyn. Terveellisillä elintavoilla, esimerkiksi liikunnalla, voi pienentää syöpäriskiä. Tutkimusten mukaan liikunta myös vähentää rintasyöpäkuolleisuutta ja syövän uusiutumisen riskiä. Lisäksi se auttaa selviytymään paremmin syöpähoitojen haittavaikutuksista.

Rintasyöpä voidaan todeta mammografian, rintojen omatarkkailun ja lääkärin kliinisen tutkimuksen avulla. Omatarkkailussa keskeistä on säännöllisyys, koska silloin muistaa, miltä omat rinnat tuntuvat ja havaitsee pienetkin muutokset. Omatarkkailun avulla yksilö osaa lääkärille hakeutuessaan kertoa havaitsemastaan oireesta, jonka lähete jatkotutkimuksiin vaatii. Suomessa kutsun mammografia -seulotaan saavat 50–69-vuotiaat naiset kahden vuoden välein. Rintasyövän sairastaneiden kohdalla seulonta tehdään henkilökohtaisen syövänseurannan suunnitelman mukaisesti. Seulonnoissa löydetään noin 40% rintasyövistä. Noin joka kolmas seulontaikäisen rintasyöpä ilmaantuu seulontakertojen välissä ja kuten alussa mainittiin, voi rintasyöpään sairastua myös ennen seulontaikää ja sen jälkeen.

Tutki rinnat katsellen ja tunnustellen

Rintasyövän oireet voivat näkyä tai tuntua, joten tutki rinnat katsellen ja tunnustellen. Katso rintoja peilin edessä; näetkö muutoksia muodossa tai ihossa? Purista rintoja varovasti; tuleeko eritettä? Tunnustele rinnat makuuasennossa sormet suorina ja yhteen painettuna. Tutki yksi rinta kerrallaan vastakkaisen puolen kädellä siten, että tutkittavan rinnan puoleinen käsi on ensin suunnattuna alaspäin, sitten suoraan sivulle ja lopuksi ylöspäin. Käy rinnat läpi kauttaaltaan ja kokeile myös kyljet. Merkitse havaintosi ylös. Jos löydät poikkeavan muutoksen, ota yhteys terveydenhuollon ammattilaiseen.

Kaikki muutokset eivät onneksi ole huolestuttavia. Rinnoissa voi nimittäin tuntua monenlaisia muutoksia, jotka eivät liity rintasyöpään. Näitä ovat kystat eli nesterakkulat, fibroadenoomat eli sidekudoskasvaimet, rasvapatit, arvet ja mastopatia. Mastopaattinen rinta tuntuu kyhmyiseltä. Rintojen kipu ja turvotus voivat liittyä normaaliin kuukautiskiertoon. Kipu saattaa johtua myös esimerkiksi vääränlaisista rintaliiveistä tai se voi heijastua muualta kehosta.

Rintasyövän oireita saattavat olla kyhmy, ihon vetäytyminen sisäänpäin, kiristävä alue tai tiivistymä rinnassa, nännin vetäytyminen sisäänpäin, kuumotus (myös kihelmöinti tai kutina), rinnan muodon, kimmoisuuden tai koon muutos, appelsiini-iho, parantumaton haavauma, parantumaton ihottuma ihossa tai nännissä (myös ihon sävyssä tapahtuva muutos tai punoitus) tai toispuoleinen erite nännistä (voi olla kirkasta tai veristä, joskus myös maitomaista). Rintasyöpä voi olla oireetonkin. Rintojen omatarkkailuohjeet kuvineen sekä asiaa rintaterveydestä ja rintasyövän oireista löydät Tunne rintasi ry:n verkkosivuilta osoitteessa www.tunnerintasi.fi. Sivuillamme on runsaasti maksutonta materiaalia, jota saa ladata ja tilata. Esimerkiksi Omatarkkailukorttia löytyy 18 eri kielellä!

Rintojen omatarkkailu kannattaa tehdä kuukautisten jälkeen, jos sinulla on sellaiset. Rinnat ovat tuolloin pehmeimmillään. Muussa tapauksessa valitse jokin sinulle sopiva aika. Lataa puhelimellesi maksuton, rintojen omatarkkailusta muistuttava OMAKUU -sovellus, joka hälyttää kerran kuukaudessa ja auttaa tekemään rintojen omatarkkailusta säännöllisempää.

Tule mukaan!

Rintasyövästä parantuu yhä useampi, koska tauti todetaan entistä aikaisemmin ja hoitomenetelmät ovat kehittyneet; 91% on elossa viiden vuoden päästä sairauden toteamisesta. Tunne rintasi ry:n työhön kuuluu myötävaikuttaa rintasyövän varhaiseen toteamiseen lisäämällä tietoa rintasyövästä, rintojen omatarkkailusta ja sen merkityksestä. Järjestömme kannustaa ja opastaa rintojen omatarkkailuun sekä haluaa auttaa terveen kehonkuvan muodostamisessa. Tavoitteenamme on vakiinnuttaa rintojen omatarkkailun asemaa terveyden edistämisessä ja rintasyövän varhaistoteamisen yhtenä muotona.

Seuraa meitä ja edesottamuksiamme Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä, niin saat tietoosi vakavaa informaatiota positiivisella otteella! Pyydä meidät esimerkiksi työpaikallesi tai tapahtumaasi pitämään tissiystävällinen esitys. Tai osallistu koulutukseemme. Kuuntele tämän kuun lopussa alkavaa TISSI-podcastia! Tilaa tissi-pinssejä tai haalarimerkkejä!? Tai mitä jos tulisit meille vapaaehtoiseksi? Kavereiksesi saat monta muuta vapaaehtoista sekä toimistolta tissipomon, tissisihteerin ja tissisuunnittelijan. Lisäksi olet mukana viemässä tärkeää asiaa eteenpäin. Ennen kaikkea, muista pitää huolta itsestäsi.

Karolina Sivonen
järjestösuunnittelija

Tunne rintasi ry – rintaterveyden asialla vuodesta 1992.
www.tunnerintasi.fi

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *