Ei niin pientä perintöä, ettei riidaksi repeäisi

”Ei niin pientä perintöä, ettei riidaksi repeäisi”

Näillä sanoin riimitteli opettaja Kaisu Pato-oja runossaan Pielisen balladi vuonna 1978. Kaikki me tiedämme, lauseen olevan totisinta totta monessa perheessä ja perikunnassa. Tiedämme, kuinka pienestä lähtee eripura ja kuinka vaikeaa on ottaa se ensimmäinen askel kohden sovintoa.Perheiden ja läheisten välisissä riidoissa ei ole voittajia, vain tappioita on tarjolla. Erimielisyydet, riidat ja konfliktit kuuluvat elämään, niitä tulee ja ne kannattaa pyrkiä selvittämään.

Maassamme toimii valtion rahoittamana palvelu, jonka tehtävänä on auttaa ihmisiä sovintoon. Sovittelijoina toimivat tehtävään koulutetut vapaaehtoissovittelijat sovittelutoimiston ohjauksessa. Sovittelut ovat luottamuksellisia ja meillä sovittelijoilla on ehdoton vaitiolovelvollisuus. Sovittelun tavoitteena on mahdollistaa asioista puhuminen, toistensa näkökantojen kuuleminen ja sovinnon etsiminen.Sovittelu on kaikille osapuolille vapaaehtoista.

”Sopu sisarusten kesken ilon antaa arkeen, pyhään, lapsennekin mallin saavat, rakastavat toisiansa, ketju jatkuu kauemmaksi, elämälle arvon antaa.”

”Sopu sisarusten kesken ilon antaa arkeen, pyhään, lapsennekin mallin saavat, rakastavat toisiansa, ketju jatkuu kauemmaksi, elämälle arvon antaa.”

Näin balladin äiti neuvoo aikuisia lapsiaan kalevalamittaisessa runossa. Nämä lauseet minunkin äitini onnistui tallentamaan meidän kolmen aikuisen lapsen muistiin, jaettavaksi seuraavalle sukupolvelle. Olen kiitollinen hänelle, sillä runon sovinnollinen sanoma on arvokkain perintö, jonka olen lapsuuskodistani saanut.  

Terveisin

Reetta Ikonen

sovittelutoimiston johtaja

Kymi-Saimaan sovittelutoimisto

reetta.ikonen@sovittelu.fi

040-5965760

Mitä sovittelu on? Mitä rikosuhripäivystys tekee? Näihin kysymyksiin saat vastauksen yhdistystalo Warikon järjestämän Arjen paletti-illan tallenteesta. Puhumassa Reetta Ikonen Sovittelu ry ja Taru Piiroinen Riku ry.

Pääset tallenteeseen linkistä https://youtu.be/Lm2ADDdNMCE

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *